Boží mlýny

V uších mi dnes neodbytně zní Spirituál kvintet:

Ty mlýny melou celou noc a melou celý den, melou bez výhod a melou stejně všem, melou doleva jen a melou doprava, melou pravdu i lež, když zrovna vyhrává.

Nejsem si jist, jak by si tuto píseň užil první z vládnoucích populistických škůdců, který se ocitá mezi mlýnskými kameny. Trump prohrál volby i když se snažil předstírat opak. Nepomohly mu lži ani pokus o volební podvod, ke kterému nátlakem zkoušel přimět státního tajemníka Georgie hodinu trvajícím telefonátem. Situaci nezvrátil ani dav jeho fanoušků, který Trump vyslal přepadnout Kapitol. Odvrací se od něj první republikáni, kteří ho z nepochopitelných důvodů tak dlouho pevně podporovali. Nejvýznamnější z nich je senátor Mitch McConnell, jehož vliv ve straně nepochybně přesvědčí ke stejnému kroku mnohé jiné.

Vypovídající je i fakt, že Trumpa nehodlají při impeachmentu zastupovat jeho tradiční právní zástupci. Jay Sekulow a Pat Cipollone s ním prošli víceméně úspěšně prvním procesem impeachmentu v roce 2019. Při dalších žalobách jej hájili Marc Kasowitz, Pam Bondi, Eric Herschmann nebo Pat Philbin. Ani jeden z nich nehodlá ztrácet čas a kazit si profesní pověst s případem, který pokládají za jasně prohraný.

Impeachment pro Donalda Trumpa pochopitelně neznamená odvolání, protože proces bude naplno spuštěn až po inauguraci nového prezidenta. Jde o to, že Senát by Trumpovi mohl zakázat budoucí kandidaturu, zbavit jej doživotní prezidentské renty a dalších benefitů, jako například ochranky.

A to je jen začátek zaslouženě trnité cesty Trumpa. Bolestivý zásah pro jeho ego znamená ztráta možností dalších exhibic na sociálních sítích, ale mnohem citelnější pro něj bude zásah do peněženky. První už jej postihl. Golfový klub Trump Bedminster nebude v květnu 2022 pořádat PGA Championship, závěrečnou akci nejprestižnější kategorie v sezóně. Jak uvedl prezident PGA of America Jim Richerson, pořádání akce v podniku vlastněném Trumpem by poškodilo jejich značku. S jistotou se v budoucnu dá očekávat snížená návštěvnost golfových resortů i hotelů, které už nebudou zajišťovat akce prezidentské administrativy jako doposud.

Jak je vidět, Trump se stává toxickým nejen v politice, ale i v byznysu. Závěrečný úder ze strany finančních ústavů se dá vbrzku očekávat. Firmy vlastněné Trumpem mají u německé Deutsche Bank úvěry ve výši přesahující 300 milionů dolarů. Za jejich splacení ručil Trump osobně, což prezidentovi nejmocnější země světa bylo pochopitelně umožněno. Deutsche Bank byla dlouhodobě hlavní bankou D. Trumpa, financovala prakticky všechny jeho golfové resorty a většinu hotelů. Celková výše úvěrů firem Donalda Trumpa se blíží 600 milionům dolarům a všechny jsou splatné do roku 2024. Podle agentury Bloomberg mají úvěry úrokové sazby mimořádně příznivé, americký prezident je skutečně VIP klient.

Jenže Trump prezidentem není a rozbíhá se proti němu impeachment. Úvěry mu proto budou dříve nebo později překlasifikovány. S ohledem na tradičně špatnou platební morálku jeho firem nebude změna sazby úroků pro Trumpa nijak přívětivá. Pro každou banku spojení s toxickým jménem Trump znamená riziko ztráty dobré pověsti a právní integrity. Dá se tedy očekávat i tlak finančních ústavů na změnu osobní záruky Trumpa, a to na standardní ručení nemovitostmi.

Jaký bude dopad citelného snížení obsazeností hotelů a golfových resortů? Jednoznačně dojde k poklesu tržeb a ziskovosti těchto zařízení. Vedení bank bude muset reagovat další překlasifikací úroků, možná i jejich zesplatněním, v nejhorším případě řízeným prodejem. A to by pro Trumpa znamenalo ekonomický krach a konec jeho celoživotně budovaného impéria. Nucený prodej minimálně části jeho firem by byl jen otázkou času.

A jaká práce po podzimních volbách čeká ty mlýny u nás? Srovnatelně tvrdá. HSBC, dlouhodobě nejdůležitější banka pro Andreje Babiše po své účasti při financování čapí neplechy z financování jeho podniků couvá. Český premiér je pro pobočky všech bank VIP klientem přesto, že je trestně stíhaný a ve střetu zájmů. Jakmile na Babišův Agrofert definitivně dopadne kladivo z Bruselu, které mu zarazí evropské dotace, bude to pro vedení všech bank nepříjemné. Ale mimořádně bolestivá pro ně bude až prohra ANO ve volbách. Babiš touto prohrou připravený o krytí ze strany státních úřadů, Babiš bez možností financovat své firmy z rozpočtu ČR, Babiš konečně vyšetřovaný orgány činnými v trestním řízení, Babiš souzený bude v průběhu příštího roku pro banky toxický stejně jako už začíná být Trump. Překlasifikace, možná i zesplatnění úvěrů se dají čekat. Co to udělá s koncernem, který je bez dotací neschopný se ufinancovat? A jak asi dopadnou úniky DEZY unikající před vyšetřováním?

Nechtěl bych být mlynářem, protože se bojím v tomto případě o svou schopnost být objektivním. Nepřeji nikomu nic zlého, ale s ohledem na nezměrnou výšku škod, kterou Babiš způsobil, působí, a do své volební prohry ještě způsobí se přiznám, že mi v uších Spirituál kvintet opravdu libě zní:

Ty mlýny čekají někde za námi, až zdola zazní naše volání, až zazní jediný lidský hlas: no tak už melte, je čas!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *