Piráti a ODS na otrávených vodách

Středa byl den nabitý událostmi. Prokremelská kolaborantka Nela Lisková byla opět žalována; Pavel Novotný oznámil svůj chystaný odchod z ODS; Ondřej Benešík pokračuje v boji za Bečvu. Jak to souvisí?

Obvodní soud pro Prahu 1 začal řešit žalobu pirátské místopředsedkyně Olgy Richterové pro opakované šíření nepravdivého výroku. Prý měla prosazovat přidělování volných bytů migrantům. Falešná konzulka neexistující země, ve skutečnosti části Ukrajiny násilně obsazené a kontrolované Ruskem si vymyslela a šířila lež. Za to si zaslouží příslušný trest, který jí nepochybně bude vyměřen. Martýrium, kterým si prošla paní Richterová zejména na sociálních sítích, vyhrůžky smrtí atp. nepatří do civilizované země, natož do politiky. Upřímně paní Richterovou lituji. Aby nedošlo k omylu, musím poznamenat, že si jejího politického působení vážím.

Ale na druhou stranu, vždyť ji jen semlely pověstné mlýny. Vzpomínáte na pirátský autobus? Na obušek dozorce Bartoše, na předem odsouzené Sobotku, Kalouska, Nečasovi? Oni si tehdy vyhrožování a spílání lůzy asi užívali na rozdíl od Richterové, která tím trpí?

Když piráti vypustili džina z lahve, nesmí se divit, že jejich zbraň byla použita proti nim. A jestliže se jim nelíbí pomluvy a lži (ostatně ani mně), nemají je sami proti svým konkurentům používat. Jinak jsou jen k smíchu.

Pavel Novotný, řeporyjský bojovník s Kremlem, svérázný politik prý odchází pro neshody z ODS. Je to dost nečekané a nevhodně načasované oznámení, které už vyvolalo mnohé reakce mezi příznivci i odpůrci jak jeho osoby, tak ODS.

Neznám všechny okolnosti, nejsem tudíž povolán k rozborům. Těch se řada vyrojí bez ohledu na neznalost, tomu se nevyhneme. Chci jen vytknout jeden fakt. Mnoho lidí už na twitru prohlašovalo, že je to dobře, protože Pavel Novotný ODS svými výstupy poškozoval.

A s tím já nesouhlasím. Politika není záležitost pouze kabinetní, ale je to i představení pro veřejnost. Pan Fiala zřejmě zvládá politickou praxi, ale mezi lidi se to nějak nedostane. Na rozdíl od Novotného o něm prakticky není slyšet. Ano, Novotňák nevystupuje jako gentleman, nediskutuje o vhodné barvě kravaty, ale dokáže jako staří cirkusáci sbubnovat obecenstvo do jeviště. K manéži, ve které předvádí svá politická čísla. Pro mnohé obhroublá, pravda. Ale všichni o něm ví. A hlavně, Novotný hrál čestně a týmově. Nikdy Fialu nepodrazil, v rámci koalice SPOLU neplival zlé sliny na lidovce ani topku.

Poškozuje-li někdo ODS, je to možná bezbarvost, beztvarost a nerozhodnost jejího předsedy. Ale hlavně je to staré klausovské křídlo Kubů, Zahradilů atd., kteří nevynechají příležitost k výpadům proti svému stranickému vedení i proti koaličním partnerům. Jelikož Pavel Novotný je nadšený fanoušek sešívaných, pomohu si fotbalovým přirovnáním. On je Novotňák takový politický Řepka, který hraje naplno, tvrdě, nemá daleko k peprným výrokům, blikance jej provázejí na hřišti i v „civilu“. Ale nikdy nic nevypustí, bojuje o každý míč až do poslední sekundy, hádá se s rozhodčím do krve – vždycky ale o svůj tým.

Zahradilové jsou spíše Ronaldo. Rádi jsou ve svitu kamer, vždy upravení, usměvaví, rádi a často střílí na bránu. Umí zpracovat přihrávku, ale sami ji nepošlou, a když mají stát ve zdi, tak radši uhnou. Být trenérem, budu do sestavy stavět raději Novotného než Zahradila. Ale jejich trenérem nejsem.

A nakonec kauza Bečva. Když už se podařilo na jednání sněmovny otrávenou řeku přes odpor ANO zařadit, na hlasování o vyšetřovací komisi nedošlo, protože ANO si vzalo přestávku… to jsou ale náhody, oni určitě nemají v úmyslu bránit vyšetřování tohoto případu. Ostatně DEZA to nebyla, to už řekl každý, kdo je na Babišovi závislý.

Ovšem Ondřej Benešík se rozhodl ověřit si informace ANOposlankyně Balaštíkové, a proto se písemně obrátil na Hanu Ančincovou, náměstkyni zlínského hejtmana zde. Těším se na její odpověď. Zajisté potvrdí obhajobu DEZY o měřácích na jejich kanalizačních výpustích ve všech čtyřech termínech, kdy došlo k úniku jedů do vod Bečvy.

A jak to všechno souvisí? Pojďme ještě jednou na fotbalové hřiště. Poslanci demokratických opozičních stran, to jsou taková naše reprezentace. Předčasně z ní odstoupil náš špílmachr, protože s ním nikdo nechtěl hrát. Proč? Protože uvěřili nepřetržitému řevu paviána „kámpáň, Kalúsek“, a taky protože byl nejlepší. To mu musí přiznat i jeho odpůrci. Netvrdím, že nemá chyby, ale ty má snad každý.

A jak vypadá náš současný reprezentační tým? Má dva hráče, prohlašující se za kapitány. Hráči povolaní z různých týmů si nepřihrají, sólují, často se navzájem napadají a obviňují. Občas se mezi sebou pokopou Slávisti se Sparťanama, dnes dokonce Slávisti sami mezi sebou.

A proti nám? Trapná banda absolutních nekopů, kterým stačí postávat, upozorňovat rozhodčí na naše chyby a odkopávat míče k naší bráně. Tak takhle ne, borci. S takovou to na podzim nevyhrajeme. Taky se vám může stát, že vás trenér (voliči) napříště nepostaví ani jednoho.

A to by teda byl opravdu PROBLÉM!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *