Sex a politika

Žádný strach, nemluvíme o sexy mozku z ráje, pardon RAJe. Nechci ani vtipkovat o klimakterickém diblíkovi zestárlém během volební porážky o dvacet kilo a čtyřicet let. Vynechme i dotačního cizopasníka, ač s námi řadu let řečeno jeho slovníkem vyjebával. Mluvím o svém vlastním, dnes zažitém déjà vu.

Jakýmsi mžikem mi v autě cestou z nákupu došlo, proč se cítím tak nějak neplnoletý. Propojila se mi má dávná, mladická minulost s aktuální současností. Kdo to čte pln očekávání jakéhosi pornografického popisu horoucí mladistvé erotiky, ten může odložit mobil nebo zaklapnout notebook. Stejně by byl naprosto zklamán.

Jako jedno z drobných koleček varské politické scény se totiž účastním vyjednávání před komunálními volbami. A připadám si přitom stejně jako na prahu plnoletosti, při přechodu ze základky na střední školu.

Jen si zkuste vzpomenout, jaké to bylo. Vypínajíce ramena, po boku nejlepšího kamaráda, vrhali jsme pohledy po dívkách, tváříce se coby světáci. Ty, po kterých jsme toužili nás povětšinou ostentativně ignorovaly. Nadbíhaly nám ty, před kterými jsme raději brali do zaječích. Někteří z nás se natolik nemohli dočkat, že podlehli dámám, většinou se vyskytujícím okolo nádražních putyk. Ostatní raději čekali na vhodnou příležitost, a v mezičase se spoléhali sami na sebe.

Úplně stejné to má touto dobou komunální politik bez ohledu na svůj věk. Snaživě pokukuje po potenciálních partnerech přitažlivých, leč příliš náročných nebo nedostupných. Sám je kontaktován partnery méně přitažlivými, hodnoceno volitelností či programovou shodou. ANO, je tu jistota nevábných možností, ale pokud si člověk sám sebe jen trochu váží, zůstane raději na ocet. A když už se jednání uzavírá, dosti často z toho zbyde stejně slizce trapný pocit, jako tehdy v mládí, když konečně poprvé…

Vždyť říkám, hotové déjà vu. Ono to očekávání bylo mnohem větší, než samotný akt, po kterém nastoupila fáze toho toužebně očekávaného vztahu. Doufejme, že právě dojednávané koalice budou mít život delší, než naše dávné první lásky a že po nich po letech zůstane víc, než jen vzpomínky. Příjemné, i ty opačné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *