Teplický hotel

Miluji dobrý humor. Rád poslouchám a ještě raději vyprávím vtipy. Znáte třeba tenhle: Oslavu výročí vraždy mafiána s narozeninovou párty veksláka spojí bývalý premiér, současný poslanec, krajský šerif a místopředseda rady ČT, aby si dohodli svoje kšefty…

Ale vždyť já vím, že to není vtip. Nějak mi tato situace připomíná známou větu Stelly Zázvorkové z Pelíšků. Neodbytně mi od včerejška v hlavě zní A satirici nebudou mít co žrát!

Pod vládou Andreje Babiše bych se opravdu nerad živil politickou satirou. Ministr zdravotnictví Blatný nezvládá elementární základy aritmetiky. Pravděpodobně jen bohapustě lže o počtech nakažených a mrtvých, kterých je aktuálně 15.618. Vystačí si s všichni zemřeme; je to příroda; ignoruje data, informace. Opouštějí jej jeden po druhém odborníci. Po rezignaci národního koordinátora vakcinační strategie pana Blahuty jej následoval náměstek ministra zdravotnictví pan Šedo.

Ministr vnitra Jan Hamáček, známý jako muž s ocelově pevnými zásadami, od kterých nikdy neustoupí se podivil, že do teplického hotelu nikdo nevolal policii. Pane Hamáčku, nedivte se. On se těchto spikleneckých radovánek totiž účastnil i liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Český občan se pak oprávněně bojí, že místo narušitele zákona poldové začnou vyšetřovat toho, kdo je zavolal. Vaši podřízení ze Vsetína to přece předvedli v DEZE, známé premiérově firmě, která nikdy nic nevypustila do Bečvy ani do ovzduší. Abych nezapomenul, zpracovává už ministerstvo vnitra tabulku, jaká policejní hodnost musí být přítomna podle počtu hostů uzavřeného restauračního zařízení? Nebo se mám obrátit na nejbližší oddělení policie, když se přes všechny platné zákazy budu chtít s přáteli veřejně poveselit, a nějaká policejní autorita mi bude přidělena? Já vlastně zapomenul, to se netýká nás, prostých plátců daní. Tuto možnost tady mají jen papaláši spojení s profikorupčním hnutím ANO!

Tragikomický nádech tomu všemu dodává název toho hnízda, Prince de Ligne. Žádný z knížat starodávného rodu z Ligne, v přímé linii doloženého od roku 1128 a prokazujících neocenitelné služby řadě francouzských, rakouských i německých panovníků si nezaslouží být spojován s naší „smetánkou“. Byli to diplomaté a válečníci, nikoliv pleticháři a korupčníci.

A tady se přímo vnucuje známý citát: Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice. Ten Platón byl věštec, nebo uměl cestovat v čase. Vždyť to je přesný popis naší země, naší společnosti, naší vlády. Absolutní neschopové, kteří nedokáží kloudně nic zorganizovat ani zařídit. Posledních sedm let nám předvádí jak nevládnout. Dokáží jen likvidovat premiérovu konkurenci a schopné podnikatele; zaklekávat na ně; čerpat dotace, bez kterých by holding v majetku premiéra neprosperoval; budovat mu marketingem falešný nimbus úspěšného podnikatele a politika.

A hlavně dehonestovat politické odpůrce majitele holdingu. Jsem si vědom, že mnozí vedoucí činitelé z dob oposmlouvy měli blíže k mafiánovi než k politikovi. Výší způsobených škod se ale Babišovi nevyrovnal nikdo z nich, ba ani všichni dohromady. Nasazovat psí hlavu všem politikům, jako to dělá trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů, totiž nelze. Připomínám, co na toto téma v jednom svém projevu pronesla Anna Radziwiłłowna, politička které si cením a vážím nad jiné, dáma každým coulem a příslušnice rodu sloužícího Litvě a Polsku už sedmé století: Pojmy „politika“, „politický“ by neměly být urážkou. Nakonec, politika je starost o věci veřejné, a tak já to chápu. Pregnantně vyjádřeno, doplnil bych ještě myšlenku Livia Fanzaga: Politika je umění vládnout. … Lidé v politice se posuzují podle toho, co dělají.

A co z toho všeho vyplývá? Babiš je a ještě bude posuzován podle toho co předvedl. Ostatně, první lžičky prohry už ochutnal v krajských a senátních volbách a já mu na podzim ze srdce přeju vrchovatý talíř stejné krmě. Ve volbách, které nás čekají se ale musíme odvrátit od lhářů k těm, kteří se chtějí skutečně starat o věci veřejné. Musíme zvolit ty, jimž je jasné, že nejsou pány občanů, ale těmi, kteří mají zabezpečit potřeby voličů.

Chceme-li je před volbami rozeznat od Babišů, Okamurů a Šlachtů, musíme všichni odložit svou lenost a zjistit si relevantní informace o kandidujících politicích i „politicích“. Nesmíme podlehnout Babišovi, který si pojede coby premiér svou permanentní kampaň placenou z našich daní. Anebo ještě lépe, zařiďme se podle pana Platóna a podílejme se aktivně na politice! Moudrost předků říká Mnoho psů, zajícova smrt, což se dá upravit na aktuální Mnoho vzdělaných voličů a kvalitních kandidátů, populistův konec.

A to nám všem na podzim přeju!

Jedna odpověď na “Teplický hotel”

  1. Bojím se, že jim zase přidá na důchod, a tím si jako vždy z veřejných peněz zaplatí dokonalý volební kompars…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *