Babišovi kolaboranti

Kdo vládne v naší zemi? Oficiálně je to koaliční vláda ANO a ČSSD. Hamáčkova družina plní mimo role užitečných idiotů kapsy provizemi z předražených státních nákupů, ale jinak je nedůležitým přívěškem. Skutečnými koaličními partnery jsou KSČM, SPD a zejména lánský povaleč.

Trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů prokazatelně ovládá, řídí a vlastní Agrofert s jeho politickou divizí známou jako profikorupční hnutí ANO i všechny jeho členy. Tato známá skutečnost platí na celostátní úrovni, ale mimo nevolníků z ANO Babišovi ochotně přisluhují na komunální úrovni celé řady dalších morálně pochybných postaviček.

Kdo vládne třeba v krajském městě našeho historicky nejhoršího kraje? Je to koalice ANO, ODS a Karlovaráků. A jak si vedou? Nejkorektnější asi bude konstatování, že trasu od deseti k pěti jsme pod primátorkou Pfeffer Ferklovou urazili v rekordním čase a ve stanovené trajektorii nadále drtivě finišujeme. Jen žádný strach ze zpomalení, ona na to není sama. Má aktivní a ochotné spolupracovníky.

Jejím náměstkem je Ing. Petr Bursík, zvolený za ODS a zodpovědný mimo jiné za Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád, Lázeňské lesy, Správu lázeňských parků, Zámeckou kolonádu a Lázně Kyselka. Proč jej zmiňuji? Abychom si připomenuli úterý 10. března 2020, jinak den dlouhých nožů. Toho dne byli na jednání Rady města Karlovy Vary nenadále a bezdůvodně odvoláni čtyři ředitelé městských příspěvkových organizací.

Odvolaní byli v bodu Různé Miroslav Kučera (Správa lázeňských parků), Milan Trnka (Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád), Evžen Krejčí (Lázeňské lesy) a Milan Martinka (Městské zařízení sociálních služeb). Odvolání proběhlo ke dni 31. března bez jakéhokoliv předběžného projednání a neprodleně byla vyhlášena výběrová řízení s nestandardně krátkou dobou.

Proč byli odvoláni odborníci, kteří se ničím neprovinili? Byli podezřelí protože si je vybralo předcházející vedení města, nebo současná koalice potřebovala trafiky pro své příznivce, či snad šlo o řízení finančních toků příspěvkových organizací koryty v držení vy víte koho“? A nepodceňujme poslední možnost, městské příspěvkové organizace jsou Karlovými Vary dotovány ročně zhruba 90 miliony korun (Městské zařízení sociálních služeb 49 mil. Kč, Správa lázeňských parků 30 mil. Kč, Lázeňské lesy 6 mil. Kč, Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád 5 mil. Kč).

Zásahu nebyla tehdy ušetřena ani odborná rada Kanceláře architekta města, ze které byli odvoláni arch. Rusev a arch. Mundil bez konzultace s ředitelem KAM, architektem Kroppem. Bylo to porušení zřizovací listiny KAM, podle které změny v odborné radě navrhuje přímo ředitel KAM. Za Kancelář architekta města a Karlovarský symfonický orchestr zodpovídá další náměstek primátorky, Josef Kopfstein, zvolený za Karlovaráky (příhodný název pro hrobaře kultury a rozvoje Karlových Varů).

A pan Kopfstein převzal ani ne po roce od pana Bursíka režii odpudivé tragédie dne 23. února tohoto roku. Odvoláni byli Radou města Karlovy Vary v bodu Různé ředitel KSO Mgr. Polívka a ředitel KAM Ing. Arch. Kropp. Proč je odvolali? Zřejmě pro přílišný úspěch. Jeden po dvaceti letech zmatků konsolidoval orchestr, organizoval projekty s osobnostmi hudebního světa (např. houslový virtuóz Pavel Šporcl, zpěvačka Ewa Farna, celá řada hostujících mezinárodně uznávaných zahraničních dirigentů) a druhý navázal na své předchůdce z minulých století ve snaze o koncepci architektonického rozvoje města, popularizaci a kultivaci veřejného prostoru.

ANO, už je líp. Na kolonádách nám místo symfoňáku budou stačit harmonikáři s kloboukem u nohou. A do staveb v Karlových Varech si radnice nenechá kecat od mezinárodně uznávaného odborníka. Beztak by zpochybňoval ženyální rozhodnutí ANOpohůnků o přicucnutí se na městský rozpočet a stavění Potěmkinových vesnic.

Profikorupční hnutí ANO by ale v Karlových Varech samo nezmohlo nic, stejně jako v celé ČR potřebuje přisluhovače. A ti se sami nabízejí s vidinou prospěchu a postu v počtu nemalém – namátkou Stropnický, Pilný a mnohé další fíkové listy. A v našem historicky nejhorším kraji v tomto špektáklu hrají nezanedbatelné role hnutí se jménem Karlovaráci a ODS. My, Hrdí nejhorší, věrni své pověsti k tomu něco říkáme.

A říkat nepřestaneme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *