Blýskání na časy?

Zoufal jsem si nad výsledky voleb. Prezident zvolený opakovaně díky lživé kampani. Na hradě českých králů se ocitl oportunista bez zásad a skrupulí, lámající Ústavu podle nálady, posluhující Rusku a Číně. Pak přibyl agent STB ve vládě, a po dalších volbách se dokonce stal premiérem. 

Nebylo to ale strašné jen u nás. Brexitové referendum dopadlo podle argumentů použitých v kampani. Ona lež má sice krátké nohy, ale hrozně rychle je střídá, takže pravda je v cíli vždy druhá. Že jsou výkřiky propagátorů brexitu většinou lživé, pochopili ostrované až po referendu. Pozdě. 

A co teprve USA a vítězné tažení chaotického lháře Trumpa do Bílého domu. Kdyby náš nejvyšší velitel velel do útoku, Ovčáček by ho v čele vojsk na rudlíku daleko nedovezl. To Babiš škodí armádě jen aby si s pomocí bolševika udržel penězovod ze státního rozpočtu do svého holdingu. Válčit ale určitě nebude. Odchod GB z EU poškodí ekonomicky i nás, ale osoba jako Trump v úřadu prezidenta USA může napáchat škody nezměrné. Měl jsem ze všeho pocity všelijaké. 

A pak se z Číny vynoří takové prostým okem neviditelné nic, ukončí světovou pohodu a konjunkturu a je naráz po mejdanu darebáků v čele zemí. Babišovi se Zemanem podle průzkumů klesá podpora voličů, stejně jako neučesanému lháři v Británii. Abych nezapomenul, chromý kačer Donald má po prohraných volbách konečně důkaz pokusu o volební podvod. Sice si ho musel vyrobit sám svým telefonátem do Georgie, ale má ho! 

Zvolením populistických manipulátorů začala doba postfaktická, končí snad s celosvětovou krizi? Přestanou konečně voliči napříč zeměkoulí slyšet na lži? 

Soudím, že dočasně ano. Vycházím z lidské povahy. Je-li člověku dobře, chce se mít ještě lépe. Ležíc u rybníka na sluníčku s lahodným mokem u ruky, závidí těm na Jadranu. Jadranští závidí jiným Mallorku, ti zase oněm Mauritius… Nikdy nemáme dost. Snadno podlehneme lákání politických šmejdů, kteří nám slibují nekonečnou havaj bez práce. 

V krizi ale jde jednomu jen o to, aby se uživil a přežil. Čínský virus si nevybírá, o krk jde každému bez ohledu na majetek. Slibů se nenajíš, lží nenaočkuješ. Lidé budou hledat někoho, kdo je z krize vyvede, třeba i za cenu bolestivých opatření. A až se společnost zase postaví na nohy, až přejdeme tím bolestivým údolím, začneme ochotně naslouchat sirénám slibujícím nesplnitelné. Proč by nám jednou nemohli lítat ti pečení holubi do huby, že? 

Dobrým příkladem z našich dějin je volba Jiřího z Poděbrad zemským správcem, posléze i králem. Přesahovali jej mnozí. Ambicemi, statky i starobylostí rodu. Přesto byl zvolen právě on, a správnost tohoto výběru nejlépe potvrdil on sám na sklonku své vlády. Po realistickém zhodnocení schopností svých synů, požadavků doby a mezinárodní politiky se vzdal osobních i rodových cílů a ve prospěch země označil svého následníka. Ale nejprve vyvedl Čechy z válečných běd, uzavřel husitskou kapitolu dějin pod poklop, zkonsolidoval naše hospodářství a nasměřoval nás do dalších staletí. Byl dobrým vůdcem v katastrofální situaci. 

Takového potřebujeme dnes i my. Co máme k dispozici? Prezident Zeman se nenechá veřejně očkovat, protože není příznivcem spektakulárních akcí tohoto typu, jak pravil hradní mluvčí Ovčáček. Kterýpak šašek to ale svolal tiskovou konferenci, na které pálil své trenky? Premiér Babiš chaoticky zdržuje státní správu svým mikromanagementem a rozhoduje se podle reakcí na fcbZembiši dobrými vůdci nebyli ani za konjunktury, jen to nebylo tak moc poznat. Ale krize naplno odhalila jejich neschopnost. 

Za tři čtvrtě roku si vybereme někoho dalšího. Dej Bůh, abychom vybrali dobře. Máme to zapotřebí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *