Hledá se král Jan

Daňový balíček nastartuje ekonomiku, podle slov ministryně financí.  Že ale má smysl pro absurdní humor ta paní Schillerová! Výpadek v příjmech státu o cca 100 miliard představuje nezanedbatelný pokles, ale zvýšení čistého příjmu obyvatelstva o stejnou částku neznamená ani zdaleka stejný objem růstu spotřeby. Výdaje do spotřeby budou představovat maximálně polovinu částky. Zbytek se neobjeví ve spotřebě, ale v kumulaci úspor, částečně i v nájmech, splátkách úvěrů atp. Zvýšení spotřeby domácností ostatně neznamená spotřebu pouze domácí produkce, ale také zboží dováženého, a to z nezanedbatelné části. Toho by si měl být vědom každý ministr. Co teprve ministr rekordních schodků!

Obecně řečeno, snížení daňové zátěže je krok správným směrem, takže jsem v pokušení chápat slova a kroky p. Fialy a jeho spolustraníků z ODS. V současné době se mi to ale nezdá být vhodné. Snížení daňové zátěže zaměstnanců, přesněji její dopad do rozpočtových příjmů bude vláda muset sanovat jinde. Kolik toho ještě unesou živnostníci a drobní podnikatelé, které se tak usilovně snaží ovečky ze salaše zvané ANO zlikvidovat už řadu let?

Nezapomínejme ani na dopad do státního rozpočtu. No, rozpočtu… V tom paskvilu bych se nepodepsal snad ani pod jedno číslo. To není rozpočet, ale psychedelický sen diskalkulika. Příjmy budou prý  dosahovat 1.488,3 miliardy korun. Jak to bylo vyčarováno? Podle prognózy růstu HDP ministerstva financí, který by měl činit 3,9%. Centrální banka ale uvádí jen 1,7%, což já osobně i tak považuji za nadmíru optimistický odhad. Nastupující třetí vlna čínského viru přinese další lockdowny, tradiční chaos vlády chaotů v očkování ničemu nepřispěje, řada podnikatelů ukončí svou činnost, protože je přestane bavit být otloukánkem, který všechno odpíská. Jejich zaměstnancům následně slavné zrušení superhrubé mzdy cestou na pracák nijak nepomůže.

A výdajovou stránku rozpočtu je zbytečné komentovat. Té by nepomohlo ani to zachráněné lithium a ostatní bludy, odblekotané generátorem náhodných termínů před každými volbami v jeho oblíbené praslovanštině. Pochopitelně mu ze státního rozpočtu dorovnáme výpadek dotací z EU pro jeho agrochemické impérium, možná dojde i na úhradu chemikálií vypouštěných do Bečvy.

Rozpočet roku 2021 definitivně dorazí nastávající volby. Ke slevám na jízdné bude muset Prchal a jeho tým něco přihodit. Co třeba slevy na kondomy pro důchodce? Pozor, ty ještě nevyrábí žádný podnik vlastněný premiérem! Mohla by se třeba vymyslet i nějaká ta dotace na zvláště jemné, vláčné a ohebné prezervativy. Žádost o dotaci stačí obšlehnout od Penamu.

Zbavit se vlády profikorupčního hnutí ANO je bezpodmínečně cílem všech občanů naší země. No, mělo by to tak být. Ale opravdu je?

Bojím se, že jsem včera sledoval v přímém přenosu na twitru započetí oblíbené české hry „Jak si prohrát volby“. Že ji neznáte? Ale jděte, už jsme ji hráli dvoje prezidentské volby. Každý máme svou nesestřelitelnou pravdu. Jednoho volit nedokážu, protože brýle. Druhého, protože přílišné bohatství. Třetího, protože mládí. A jelikož se neobjevil ideální, andělský, bezchybný kandidát vyhovující každému, nechali jsme si menšinou zvolit Zemana, který byl a je ve všech ohledech horší než Drahoš, Hilšer, Fischer a Horáček dohromady.

A včera se začalo hrát znovu. To je tak akorát, abychom se do voleb stihli pořádně rozhádat. První vrh kostkou udělala jinak prospěšná organizace Pro euro svým manipulativním příspěvkem „Mrzí nás, že TOP 09 otočila a opustila svou podporu společné měny.“ Stačilo to k vyvolání horečnaté aktivity na twitru. Topka zradila svůj program a své voliče, přilepila se na nedůvěryhodnou ODS, která jen čeká na vládu s ANO, koalici volit nelze! Raději měla jít topka se stanem, nebo s pirátama, kteří jsou pro přijetí eura!

Co na to asi člověk může odpovědět? Musím se přiznat, že jsem se po sérii opakovaných otázek nezakládajících se na skutečnosti přestal ovládat a porušil své zásady slušného vyjadřování. Moje chyba. Raději jsem neměl reagovat vůbec.

Bez ohledu na programové priority, které jsou na stránkách TOP 09 stále, bez ohledu na opakovaná vyjádření představitelů a členů TOP 09, bez ohledu na to, že nesplňujeme Maastrichtská kritéria pro přijetí eura je dogmatické lpění na přijetí eura pro někoho bodem, proč nevolit Spolu? Co v tomto okamžiku přinese za každou cenu trvat na přijetí eura v koaličním programu? Ohrožení pravicové koalice, je-li ODS proti přijetí eura, přece nemá význam. Musíme v první řadě porazit Babiše, a ve společné vládě koalic levicověstředové a pravicové bude nelíbivých kompromisů teprve nepřeberná řada!

K té ODS, která se chce připojit k ANO… On je tomu nesmyslu někdo opravdu ochotný věřit? Fiala odolal na rozdíl od jiných lákání profikorupčních sirén sedm let, ve kterých ekonomika vzkvétala. Teď, v době ekonomické i zdravotnické krize může být ve společné vládě s Babišem leda sebevrah nebo absolutní blb. Socani, sorryjako.

S piráty je program topky naprosto nekompaktibilní (snad až na to euro), koalice s nimi tedy nedává žádný smysl. Stan spolupráci s topkou otevřeně zamítl. Ale to všechno pro strážce vlastních idealistických představ nic neznamená. A tak vidím blížící se volby nijak růžově. Přes všechny pro Babiše nepříznivé faktory jsme si je schopni prohrát svou nesvorností. S 25-30% voličů nám může škodit ze Strakovky další čtyři roky.

Neodbytně mi to připomíná památný den 26. srpna 1346, kdy výkvět francouzské šlechty a rytířstva šel pod anglický nůž každý na svou vlastní pěst. Nedokázali proto porazit organizovaného nepřítele v počtu sotva třetinovém. Nejvyšší čas importovat nějakého lucemburčana, ať máme aspoň nějakou pěknou národní legendu, když už nebudeme mít vlastní vinou normální vládu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *