Měsíce do voleb

Co nás po volbách čeká? Sněmovna s třemi relativně stejně silnými bloky, které osloví po 20-30% voličů. Podle současných odhadů volebních preferencí se očekává jejich pořadí od profikorupčního hnutí dosavadního premiéra přes stanující piráty po pravicovou koalici. Do parlamentu se zřejmě dostane i podnikatelský subjekt orientálního ekonomického migranta hájícího Čechy proti migrantům. A dál? Možná nikdo.

Pravda, svou labutí píseň zpívající oranžády se ještě chtějí spasit na zelených. Jejich špičky by se rády dál pásly na státním, jiný způsob obživy neznajíce. Nevznikne náhodou smícháním oranžové a zelené hnědá? Abychom se z této směsi časem nezhrozili. A bolševik se snad nedožije v demokratickém parlamentu Kristových let. Beztak škodí přesčas.

Co ale tato sestava bude znamenat pro naši budoucnost? V první řadě nesmíme přehlédnout hrátky Voldemorta z Lán, zlovolného likvidátora ústavních pořádků a tradic. Musíme počítat s tím, že bude chtít ještě jednou navařit porci bolehlavu svou podporou trestně stíhaného stbáka. Jak se s tím dokáží naši nově zvolení zástupci vypořádat, bude už jen na nich. Být na jejich místě, navrhuji ústavní žalobu. Zeman už jednou s ostudou z hradu prchal, nebylo by tedy od věci mu to na závěr jeho intrikánské kariéry zopakovat. Bude mít alespoň v důchodu na co vzpomínat. Já poslancem nebudu, ale snad to navrhne někdo jiný.

Nakolik je reálná představa tří vyvážených parlamentních bloků? Dokáží nebabišovské síly ve vládě spolupracovat? Závisí to na dvou faktorech. Primárně na intenzitě volebního boje, ve kterém se budou všichni navzájem napadat. Jde ale o to, aby předvolební disputace neskončila vzájemnou silnou nevraživostí. Nechci se dočkat kolaborantského uzavření oposmlouvy číslo 2, nebo dokonce koaliční vlády v čele se Schillerovou, které ruku povede Babiš.

Druhým faktorem je snaha Babišových marketérů rozbít spolupráci opozice a rozladit obě koalice. Jejich schopnosti jsou prověřené, dokáží zmanipulovat voliče na základě iracionálního ztotožnění se s jejich produktem. Tím je milionář, který už nemusí krást a neužívá si ubožák svého majetku, jen aby občany ochránil před politickými zlouny z tradyčných strán. Nechápejte mne špatně, nemám nic proti reklamním profesionálům. Nechápu sice, že jim je jedno, když jejich propagované zboží je šmejd neporovnatelně horší a dražší než zesměšňovaný standard. Už začínají, na sociálních sítích se šíří profily s prefabrikovanými příspěvky: „Vždycky jsem volil topku, ale protože se spojila s ODS, nebudu; Piráti jsou převlečení komunisti, těm to nehodím; Jediný program opozice je antibabiš; Opozice ani nepomohla s kovidem“ atp. To je první vlaštovka vypuštěná Márougdestě. Prchalové a Hančové ještě přitlačí, žádný strach. Oni svou profesi zvládají, a chyb se nedopouští často. Chybujeme my, když jsme ochotní jim sednout na lep.

A chyba je i v opozičních politicích. Oni nedokáží převálcovat tu trapně směšnou, chaotickou figurku, neschopnou se srozumitelně vyjádřit. Nejsou schopni zdůraznit směšnost protikorupčních proklamací osoby, namočené v excesech dotačních, daňových a korupčních tak, až mu ze Stoky vykukuje sotva špička nosu. Ano, je to jejich chyba. Nesvalujme to na mediální sílu holdingu, nesvádějme to na geniální marketing. To by byly pouze výmluvy potvrzující naši vlastní neschopnost.

Nevyzývám nikoho ke vzteklé agresivitě, lžím a urážkám, jimiž je pověstný Babiš. Budou-li se opoziční špičky vyjadřovat v médiích i na soc. sítích, je to jen dobře. Bohužel ale na rozdíl od marketérů Babišových opoziční politici drží víkendy, svátky, letní prázdniny. Vyklízí mu ke své škodě dobrovolně pole. Čaulidem je jedno, že jim jsou předkládány lži, protože ty včerejší jsou v kvantu informací zapomenuty pro lži dnešní, a ty jsou převrstveny lhaním zítřejším. A tak stále dokola, bez ustání, bez přestávky.

Vím, že je to únavné, ale štěně nemůžeme nechat přes víkend čůrat na koberec a vychovávat je jen ve všední dny. Nedůsledností s ním nesvedeme nic. Stejně důsledně, pravidelně a nepřetržitě musíme máchat čumák Babišovi v jeho problémech před očima obyvatel naší země vždy, když nám k tomu dá příležitost. Nezbývá než proti Babišově pracovité umanutosti nasadit umanutost srovnatelnou. Máme výhodu, že proti němu stojí PĚT POLITICKÝCH STRAN! Ale jaký je výsledek? Opakovaně otrávená Bečva je zapomenuta. V nemocnicích v Karlovarském kraji došla JIP lůžka, hejtman Kulhánek se snaží dojednat přeshraniční spolupráci a vláda mu to zatrhla. Tato a jiná provinění Babiše a jeho podřízených nechává opozice spadnout pod stůl, jako tam padají znavení zdravotníci.

Kdo tato témata nenechal zvadnout, kdo je tlačí do veřejného prostoru? Občané, kterým to vadí. Žije tím twitter, žije tím fcb. A tím to končí. Pokud vím, jsou jen dva politici, kteří se tohoto tématu chopili: pirátský poslanec Petr Třešňák, který se bohužel spokojil s odpovědí Blatného, ministra šířícího kovid, a neúnavný pramen všeho zla, břitký komentátor Miroslav Kalousek. Pět předsedů parlamentních stran, z toho dva abonenti premiérského křesla si dosyta užilo víkendu.

Ani jeden nevyužil možnost skórovat. Kolik těch možností ještě promarní? Kolik jich ještě dostanou? Hokejovou terminologií řečeno, tuto přesilovku hrou ve vlastním obranném pásmu promarnili. Jsme sice na začátku letošního zápasu, ale bojím se, že na konci třetí třetiny nám každá promarněná šance může citelně chybět.

Aby bylo jasno, tím „nám“ nemyslím politiky, ale oběti politiků, tedy občany, současnou a nedej Bože i budoucí kořist dotačního parazita.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *