Co čeká voliče Babiše?

Kdo by mne po přečtení tohoto komentáře začal podezřívat, že si snažím uměle vybudovat pověst politického proroka, ať si přečte mé starší blogy anebo twíty a přesvědčí se, že mé názory jsou v této oblasti beze změny. Přestože Trump byl zástupcem mně bližší republikánské strany, po výhře v prezidentských volbách jsem se u nevyzpytatelného Donalda jeho kroků obával. S jistotou se dalo očekávat, že se dopustí mnohonásobného nepotismu, oprávněně se čekala všemožná podpora jeho podnikání (viz výše obsazenosti jeho golfových a hotelových resortů), všichni předvídali, že zabrání vyšetřování přečinů svých i spolupracovníků.

Nevypočitatelnost a chaotičnost populisty se zřetelnými rysy psychicky patologické osobnosti předznamenala jeho podnikatelské úspěchy i krachy stejně jako jeho působení v Bílém domu. Objektivně mu musím přiznat, že v mezinárodním měřítku byl mnohem úspěšnější, než jsem čekal. Asi to bylo dáno právě těkáním jeho zájmů, kterým neočekávatelně bořil stávající vztahy. V politice vnitrostátní to bylo slabší. Jeho voliči, zejména z nižších příjmových skupin si materiálně nijak výrazně nepomohli. Ale podle jeho vlastních velkohubých vyjádření se mu dařilo vše, a svým oponentům, i nezávislým médiím de facto vyhlásil informační válku.

První paralela s Babišem je zde. Pravda, sosáním z rozpočtu ČR a čerpáním dotací z EU přesáhl Trumpa nesrovnatelně. Trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů je vlastníkem zhruba třetiny mediálního trhu. Věren své povaze cizí úspěchy prodá ve svých médiích, ale ze svého postavení premiéra i ve veřejnoprávních médiích jako úspěchy své. A pochopitelně každé negativum představí jako zaviněné opozicí, lyžaři, restauratéry, Italy, občany. Na druhou stranu nemá v zahraniční politice plusy, leda bychom mu započítali v čaulidech zveřejněná selfíčka se státníky, kterým bylo trapno před ním utéct. Opakovaně sprostě urážel činitele EU (zdravíme Frau Hohlmeier), lhal o nedostatečných dodávkách vakcíny proti covidu, zatímco premiéři jiných zemí děkují paní der Leyen za dodatečné dodávky vakcíny, atd. A v tuzemsku s ohledem na katastrofy vydávané za státní rozpočet posledních dvou let jeho voliči dlouhodobě spláčou na vejdělkem. Bohužel se s nimi svezeme i my, jeho nevoliči. Některé skupiny už se vezou, například restauratéři, hoteliéři. Nebo medici, kterým stát nařídil pracovní povinnost. Zpětně byl změněn výklad zákona, a milí studenti medicíny tak přijdou zhruba o třetinu svých výdělků za činnost jim přikázanou. Na druhou stranu stát plýtvá čas a mzdy státních zaměstnanců na zbytečná odvolání, kterým se snaží krýt dotace neoprávněně přidělené premiérovi.

Vraťme se ale za oceán. Trump v létě neviděl rád protesty proti násilí na menšinách. Mnohokrát se k nim vyjádřil, dokonce vydal pokyn, podle kterého pachatelé poškozující federální majetek budou odsouzeni až na deset let. K násilnostem, které sám vyvolal mnohaměsíčním rozvracením demokracie, několikaletým rozdělováním společnosti, svými lživými filipikami o ukradených volbách chromý kačer Donald dodal „Demonstranti, kteří pronikli do Kapitolu, pošpinili sídlo americké demokracie. Těm, kteří se zúčastnili násilností vzkazuji: Nereprezentujete naši zemi a zaplatíte za porušení zákona.“ Určitě to ocení jeho fanoušci, které poslal zaútočit na Kapitol. Například Richard Barnett, který znesvětil pracovnu Nancy Pelosi, nechal se při tom zvěčnit a dokonce to zveřejnil, je už zadržen. A není sám, koho to čeká. Začalo to lhaním, neochotou odstoupit po prohraných volbách a prezidentovým strachem z vyšetřování a soudních procesů. Soudní procesy po spáchaní násilí spolu s poklesem životní úrovně teď reálně očekávají jeho věrní voliči.

Co si z toho vezme ten, který nigdy neodstúpí, nech si to fšeci pamatují? Přes jeho finanční a mediální převahu dochází k tvorbě předvolebních koalic, které se obě vyrovnají počtem hlasů profikorupčnímu hnutí ANO. Stejně, jako nezvítězil Babiš v krajských volbách, nezvítězí tedy ani ve volbách parlamentních. Pokusí se svým voličům vnuknout útok na Strakovku? Doufám, že se už v Průhonicích neokovávají francouzské hole. Doufám, že po volbách neuvidíme válečné nákupní vozíky valící se ulicemi Prahy.

Snad naši spoluobčané zaregistrovali snadnost, s jakou se svých příznivců zřekl Donald Trump. Stejně jako jeho slovenské dvojče v čele české vlády ty, kteří mu posloužili, svrhává přes palubu pravidelně. Totéž čeká voliče páně Babiše, a my jim to tři čtvrtě roku musíme připomínat.

Jinak bude celý svět začátkem listopadu užasle zírat na záběry z Prahy, jako začátkem ledna nevěřil vlastním očím u přenosů z Washingtonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *