Mikulášovo nadělení

Nové hnutí má podle slov Mikuláše Mináře konkrétní program. Prioritami jsou prosperita, řemeslníci, vyrovnaný rozpočet, produktivní ekonomika s vysokou přidanou hodnotou, podpora investic, omezení dividend plynoucích do zahraničí. Samé krásné věci. Po přečtení jedno oko nezůstane suché. Konkrétní řešení přinese ale až Plán pro Česko, který vytvoří odborníci a lidé odspodu.

Pochopitelně každé nově vznikající hnutí se naprosto liší od hnutí starších. Věci veřejné, veverky otrslé více než veverky lázeňské i profikorupční hnutí ANO začínaly stejnou rétorikou. Nechme to ale být s ohledem na sympatie, které si M. Minář získal budováním Milionu chvilek pro demokracii.

Pozastavuji se nad tím, že jemu ani dalším koním z jeho stáje nedochází protichůdnost jejich priorit. Nemluvím o prázdných propagačních bublinách, kterými koneckonců nešetří žádný politický subjekt. Mluvím o těch několika konkrétních zveřejněných bodech. Představme si, vážený pane Mináři, že uspějete, zvítězíte ve volbách a začnete plnit svůj program.

Nastavíte vyrovnaný rozpočet. Jak? Zrušením mandatorních výdajů? To se vám hlady hynoucí důchodci pěkně poděkují. Prozradím vám takovou drobnost: po osmi letech vlády dotačního cizopasníka jsou naše rozpočty na roky dopředu odsouzeny ke schodku. Není takový kouzelník, který by to dokázal změnit. Podpora investic je krásný bod, má jen maličkou vadu na kráse. Má-li být skutečná, nejen proklamativní, bude mít nutně negativní dopad do státního rozpočtu. Ekonomika s vysokou přidanou hodnotou je snem každého národohospodáře. Její podpora bude znamenat totéž, co podpora investic, takže se definitivně můžete rozloučit s vyrovnaným rozpočtem. Na dividendy plynoucí z ČR k zahraničním vlastníkům doporučuji ani nemyslet, natož o nich veřejně mluvit. Přemístění montoven například na Ukrajinu, pro vaši informaci, je otázka jednoho roku. Co bude následovat? Skokový nárůst nezaměstnanosti a propad příjmů státu.

Takže si to shrňme. Doufám, že vaše priority jsou jen prázdné předvolební proklamace. V opačném případě nepromyšlené, kontraproduktivní kroky nadšených amatérů naši zemi na nohy nepostaví, ale posadí ji na prdel, a to pěkně zvysoka. Z toho budou lidé PROhnutí jedna radost.

Věty o tvorbě programu lidmi, no, jak bych vám to jen, pane Mináři, přiblížil… Představte si politiku jako nádraží Florenc. Cestující si může z aktuálně odjíždějících spojů vybrat, jestli pojede do Karlových Varů, do Liberce, do Brna. On ale chce jet do Chomutova. Takže to vezme přes Vary, i když mu to úplně nevyhovuje, ale z Varů ten kousek na Chomutov nějak dopadne. To je přirovnání ke standardnímu výběru mezi politickými stranami, které mají svůj zveřejněný program a své ideje, a volič ví, proč je volit, nebo nevolit. Když nenajde nic naprosto mu konvenujícího, musí ze svých cílů a představ slevit a vzít zavděk stranou, která je mu nejbližší.

Ale vy, stejně jako všechna hnutí, se chováte jako řidič autobusu, který na Florenci prodává lístky každému příchozímu a o konečném cíli cesty se prý poradí cestující až po zaplnění všech míst. Opravdu mne překvapuje, že je tolik nadšenců  ochotných dát svůj hlas vágním slibům, které ze své podstaty nemohou být splněny. Žádná politická strana totiž není pro všechny. A není to ani žádné politické hnutí.

Ostatně, politické hnutí, to je samo o sobě pěkný protimluv. Hnutí je samovolně vznikající, spontánní občanský projev odporu nebo sympatií. Hnutí není kýmkoliv záměrně založený politický subjekt. Nemá-li tento založený subjekt program, směřování, ideály, pak to není politická strana, ale podnikatelský záměr maskující se za líbivé proklamace o prohnilých politických stranách. Nechci vám, pane Mináři, podsouvat tento záměr, ale vy nemáte hnutí, protože jej cíleně zakládáte. Nemáte ani stranu, protože nemáte program. Při vší úctě, co tedy máte? Pokud vím, tak jen chuť něco dokázat.

Samo slovo hnutí mi připomíná pocity při mém prvním vstupu do boxerského ringu, tehdy proti staršímu a mnohem zkušenějšímu soupeři. Věřte nevěřte, údery pěstí bolí i v lehké střední váze, a já měl tenkrát od rána hnutí rovnou dvě. První v hlavě, které mi radilo utéct, a o tom druhém v útrobách snad raději pomlčet. Jeho výsledky ale byly srovnatelné s výsledky našich politických hnutí.

 

Pane Mináři, poctivě jsem se snažil najít na vašich záměrech cokoliv pozitivního. Z pohledu člena a voliče TOP 09 jsem na něco přece jen přišel. Pochopitelně nedokážete oslovit systémové nevoliče stejně jako voliče profikorupčního hnutí ANO, ti byli důkladně protiminářovsky zpracováni. Nezaujmete ani příznivce stran pravicového bloku, ti volí na základě programů a jasného stranického směřování ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Propirátští voliči vám také nedají přednost s ohledem na rostoucí preference Pirátů. Jestli u někoho máte šanci uspět, pak to jsou pouze voliči hnutí STAN. V nastávajícím boji o post premiéra vaše potenciální 3% tedy můžou hrát jistou roli.

V zájmu vaší budoucí pověsti ovšem doufám, že právě tato procenta nebudou chybět demokratickým stranám k získání většiny v parlamentu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *