Terč na čele Ivana Bartoše

Poselství z parlamentních voleb plynoucí je zcela jasné – lidé požadují návrat k tradiční politické práci. Nemalujme si skutečnost na růžovo, ne to odklon od extremistických a nesystémových stran nebo od profikorupčního hnutí. Nelze totiž ignorovat volbu většiny voličů. Příznivý výsledek voleb byl dosažen jen díky nebývale vysoké účasti, vyvolané zejména pozitivně vedenou kampaní SPOLU a nebývalým nasazením dobrovolníků z Milionu chvilek pro demokracii. Vysoké procento hlasujících pomohlo stlačit řadu stran pod pětiprocentní hranici. Celá pětina volících nebude mít své zastoupení ve sněmovně a tato situace se už nikdy nemusí opakovat! Demokratickým silám se příště nemusí podařit mobilizace voličů. S ohledem na kroky nutné k nápravě státu vyrabovaného vládami Andreje Babiše a jeho koaličních partnerů je to více než pravděpodobné.

Byl propad pirátů zasloužený?

Ač součást vítězných koalic, je jedním z poražených těchto voleb pirátská strana. Jak k tomuto paradoxu došlo, co nebo kdo tento propad zavinil bude analyzováno v následujících dnech nesčetněkrát. Piráti k tomuto rozboru budou muset přistoupit také, a důkladně. Můžeme jim s tím tak trochu pomoci.

Proč došlo k tak velkému propadu? Zejména působením Piráty opakovaně zmiňovaného hnojometu nejen Babišových médií. Nesmíme ale opomenout vlastní chyby v kampani a odklon od typické pirátské tváře, od svého kmenového voliče, který nestrávil proměnu kdysi dravých pirátů na nudné bílé páprdy v obleku a defenzívě (zdravíme tímto Ondřeje Profanta).

K hnojometu dlužno dodat, že Piráti skutečně schytali největší dávku hnusných útoků ze všech Babišových protivníků. Ale přiznejme si, že jen Ivan Bartoš si na čelo namaloval terč minimálně třikrát. Jeho vystupování coby budoucího premiéra v době mimořádně příznivých předvolebních průzkumů, cesty do Bruselu a za Milošem Zemanem si o salvy od mediální divize holdingu koledovaly. Místo sebereflexe nabízí Piráti obviňování koalice SPOLU, která je prý před volbami nijak nešetřila, což je jistě pravda. Zapomínají snad na svou oblíbenou mantru „Ale po volbách beztak půjde ODS do vlády s ANO“? Dvouletým pilným plevelením veřejného prostoru zřejmě nezamýšleli nijak poškodit svého politického rivala. Máme to snad Pirátům věřit?

Největší vliv na nepříznivý výsledek Pirátů měla jejich veřejně přístupná interní diskuze a neobratná vyjádření předních pirátů. Zveřejněné náměty o bytech nebo zdanění pochopitelně využila politická konkurence. Obecně zajisté platí, že vnitrostranická diskuze je skvělá, brainstormingem najdeme přehlížená řešení. Ale proč veřejně prát své prádlo, drazí námořní lupiči? A zkuste se zamyslet do budoucna nad moudrem našich předků „Mluviti stříbro, mlčeti zlato“. Vy jste se o zlato připravili z větší části sami právě tím, že jste nedokázali držet jazyky za zuby a přiměli jste nerozhodnuté voliče jít volit SPOLU anebo kroužkovat STAN.

Pražský houbový guláš

Praha je všech Pirátů ráj, ale nesmí jim být předkládán předvolební Hřibův guláš. Netolerance a arogantní vyjadřování primátora i jeho týmu nahlodala sympatie budoucích voličů, ale vrcholící rekonstrukce páteřních komunikací v době kampaně překonala všechna očekávání. Všichni chápeme nutnost rekonstrukcí silnic. Nevyužít tohoto Hřibova daru v kampani, to prostě nešlo. ANO i SPOLU mohou jen poděkovat.

Jak problesklo na soc. sítích, plánuje se přebudovat Blanka na cyklostezku. Metru to prý nehrozí, v tom se občas fotí pan Hřib s noťasem. Aspoň něco pozitivního do budoucna.

Míša sbíral céčka, STAN raději sbírá kroužky

Voliči starostů jsou proslulí svým disciplinovaným kroužkováním, zatímco voliči pirátů při pohledu na přední místa kandidátek neměli důvod kroužkovat. Když už kroužkovali, rozprostřeli svůj zájem po celé kandidátce na rozdíl od koaličních přátel. Vykroužkování kandidátů tím bylo předem dané a pirátský zmar pouze završilo. Svádět to ale na voliče je nevhodné. Na tuto skutečnost mělo myslet včas vedení strany.

Pravý čas na pirátský coming out?

Ve sněmovně chybí levice, což není dobře. Popravdě, ona chybí ve veřejném prostoru obecně. V rámci analýzy pirátského propadu a skutečné sebereflexe by si konečně měli piráti sami sobě přiznat své směřování. Většina jejich členů i příznivců je totiž laděná levicově. Po Hamáčkem řízené eutanazii ČSSD je levicová nika v našem politickém systému neobsazená. Jestliže ji nechceme nechat zaplevelit levicí vulgárně barbarskou, k čemuž se chystá Konečné bolševické jádro, musí konat zelení, anebo piráti. Dokáže strana pod vedením Bartoše překročit vlastní stín a odrazit se od čtyř mandátů?

V rámci nás všech v to doufejme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *