Souhrn 28. týdne

5. července 2021

186. #dobrázpráva tohoto roku: Roku 863 k nám přišli Cyril s Metodějem. Sice nás směřovali k byzantskému kulturnímu okruhu, ale paradoxně i díky nim jsme skončili na západě, a dnes v EU. Dotaženo do důsledků, poděkujme jim, že nejsme v Rusku.

Všechny země, kde se udržela cyrilo-metodějská tradice a písemnictví, jsou dnes součástí ruského impéria, závislé na něm, anebo jsou cílem přímých i nepřímých vojenských útoků Kremlu a jeho agresivní snahy o ovládnutí sousedů, které vnímá jako svá definitivně dobytá území.

U nás byla jiná situace. Do značné míry násilná a víceméně neúspěšná snaha zejména franských, ale i iroskotských misionářů u západních Slovanů byla nahrazena lidským přístupem Cyrila a Metoděje. Velká Morava, jejich druhá vlast, sice z dějin zmizela oslabena dynastickými spory a vpádem Uhrů. Křest Přemyslovců, přijatý díky Velké Moravě, učinil z českých zemí paradoxně nedílnou součást civilizované západní Evropy. Přemyslovci tutéž službu poskytli Piastovcům. Není náhodou, že pouze Češi a Poláci vybudovali vlastní království, na jejichž základech dodnes oba národy žijí. Ostatní slovanské kmeny se ztratily v hloubi dějin, anebo přežily pouze díky opoře svých českých a polských sousedů a příbuzných.

6. července 2021

187. #dobrázpráva tohoto roku: Je konec. @AndrejBabis už nemá kam sáhnout, proto chce okrást i oběti tornáda. Tlusté mu leze do tenkého, řekla by babička. Problém je, jak vyřešit rozvrat státních financí. Pro mne osobně je #dobrázpráva, že to nebude moje starost.

Absolutní zmar, který ve státních financích nastolila vláda Andreje Babiše je jasná už i jemu a jeho zaměstnancům. Proto Klára Dostálová nechala zapracovat do zákona možnost zneužít lidskou solidaritu a vytunelovat sbírky určené na pomoc obětem živlů. Výmluvy na úředníky a dodatečná úprava zákona, ke které sáhla, je pouze trapnou tečkou na konci vlády profikorupčního hnutí ANO.

7. července 2021

188. #dobrázpráva tohoto roku: Jsme země zázraků! Podle oficiálních údajů dnes vstala z mrtvých jedna oběť čínského viru. Konečně @AndrejBabis skutkem doložil svá slova o zachráněných mrtvých. Nebo je to zase jen typická chyba úředníků mikromanažera?

Této vládě nelze věřit žádnou větu, slovo, písmeno ani cifru. Její oficiální údaje o obětech kovidu se mění ze dne na den stejně jako stavby slibované trestně stíhaným štbáckým udavačem ve střetu zájmů, dočasně škodícím ve funkci předsedy vlády ČR.

8. července 2021

189. #dobrázpráva tohoto roku: Ústavní soud brání volný přístup k informacím. Bez nich jsme ale vydáni zvůli vlády a úřadů, které se tak brání občanské kontrole. BRAVO, JUSTICE!

Žurnalista požadoval seznam trestných činů spáchaných za pět let od policejního prezidia. Žádost byla odmítnuta, a následně za její dodání bylo požadováno téměř 26 milionů korun. Ústavní soud tuto úřední zvůli zamítl, hlídací psi demokracie mohou pro svou práci potřebné informace požadovat i nadále.

9. července 2021

190. #dobrázpráva tohoto roku: Most na Mejtě v Poniklé je zachráněn. Kraj upustil od zbourání starého mostu a stavby nového železobetonového. Nebýt „otravných“ občanů, byla by zbourána památka na řemeslný um našich předků.

Proč ničit ikonická díla našich předků, jsou-li stále funkční a schopná opravy? Díky Bohu máme stále iniciativní spoluobčany, kteří dozorují činnost volených zastupitelů.

10. července 2021

191. #dobrázpráva tohoto roku: Evropským parlamentem sice neprošlo povinné zastropování zemědělských dotací, ale firmy vlastněné @AndrejBabis a jeho kolegy už nedostanou celých 100% jako dosud. Na malé zemědělce musí zůstat 10%. Na podzim to změníme po vyhraných volbách!

Doposud zneužíval dotace Andrej Babiš a jeho spřízněnci kompletně. Snaha změnit tuto praxi zastropováním dotací neprošla díky jeho zaměstnancům, vystupujících oficiálně jako naši zástupci v Bruselu. Aspoň 10% z dotací dostanou ti, jimž jsou určeny. Mohou se ale těšit na změnu vlády. Majitel Agrofertu, vystavený rovným podmínkám konečně bude moci dokázat své podnikatelské dovednosti.

Anebo zkrachovat.

11. července 2021

192. #dobrázpráva tohoto roku: Sportovní duch rozhodl. Anglie padla na penalty, Itálie zvítězila na Wembley.

Anglie byla vnímána jako kolébka nejen fotbalu, ale mnoha jiných sportů a zejména duchu tvrdé, ale férové hry a džentlmenského dodržování pravidel. Mistrovství Evropy ale mnohé změnilo. Hráči Anglie simulují, realizační tým poškozuje soupeře ve snaze o postup a diváci jsou kapitola sama o sobě. Napadání fanoušků Dánska a Itálie, zesměšňování a urážení dětské fanynky Německa, laserový útok na brankáře, bučení při hymnách – to je správný přístup k fotbalu? Do budoucnosti by si mohli odpustit prázdná a falešná gesta, Čotlačená kolena od poklekávání, a místo toho se začít chovat jako lidi a ne jako nechutný plebs.

Bohužel, vzorem jsou jim jejich hráči, nesportovně snímající medaile při ceremoniálu. Hanba Albionu!

Jedna odpověď na “Souhrn 28. týdne”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *