Kdo nám vládne?

Německo má v čele státu státníka, který dokáže promluvit o zbytečně mrtvých, poprosí občany o solidaritu a s předstihem je seznámí s plánovanými kroky v boji s čínským virem. Ti, kteří jsou opatřeními tvrdě postiženi, dostanou od státu patřičnou náhradu.

My máme v čele státu… nemohu se rozhodnout, zda použít předponu ne- či po-, tak to nechám bez předpony, aspoň to nebude žalovatelné. Máme v čele státu tvora, který uráží a pomlouvá opozici, své oponenty, ale i koaliční partnery a vlastní ministry. Máme v čele státu tvora, který si přivlastňuje cizí úspěchy, typicky ekonomickou konjunkturu. Máme v čele státu tvora, který všechny své chyby i téměř deset tisíc nezachráněných mrtvých hází na lyžaře, hostinské, pojídače langošů, pijáky kávy. Máme v čele státu tvora, který jako jediný premiér v EU je vyšetřován pro zneužití svého úřadu, pro střet zájmů, pro zneužití dotací.

Lidé označili naši vládu různě. Víceméně laskavý je asi už zapomenutý titul vláda kopýtek. Zaslechl jsem pojmenování vláda chaosu. Dlouho jsem používal označení vláda jelit. Ale poslední dny si nejsem jist, zda nám vládnou nekompetentní jelita, banda šašků nebo tlupa nepříliš schopných a zároveň všehoschopných mafiánů.

Prvním čtením státního rozpočtu si vláda protlačila svůj nepoužitelný paskvil. Návrhy opozice byly vládní koalicí ignorovány a premiér při tom svými oblíbenými invektivami urazil koho mohl. Dnes vyzýval v parlamentu k tažení za jeden provaz. Jeho provaz už má okolo krku obtočený opozice, živnostníci, celá společnost, ba i demokracie a pro Babiše to je zdá se pořád málo. Máme ještě sami zatáhnout? Opravdu po nás chce, abychom spáchali sebevraždu? Až tak mu máme ulehčit převzetí naší země? Budeme konstruktivní, a opustíme sál?

Jednání sněmovny bude pokračovat v pátek ráno. Jediné konstruktivní východisko by byla okamžitá demise, ale k té se Babiš neodhodlá. Nemohl by si pak osobně ohlídat penězovod do Agrofertu a zastavení či zpomalení vyšetřování svých přečinů.

A tak to potáhneme dál. Se psem, který dával pravdivé, ale vládě se nehodící údaje, a proto mu přerazili páteř. S hororem páně Babiše o počítačích páchajících sebevraždu, protože nezvládnou pracovat v rozpočtovém provizoriu. S pohádkou Jagy modelky o rozpočtu coby majáku v rozbouřených vodách, který nás ochrání v destabilizované ekonomice a nedořešené pandemii. Nevíte náhodou, paní Schillerová, kdo ekonomiku destabilizoval a pandemii neřešil? Zkuste si vzpomenout, kdo opakovaně bránil podnikům v jejich činnosti, neposkytl jim podporu a dotlačil je na práh přežití. Zapátrejte v paměti, kdo odmítal v parlamentu návrhy opozice na projednání covidové krize a tvrdil že vše je zabezpečeno a žádná krize není a nebude. Cože, nepamatujete si? S tak pokročilou sklerózou opravdu není divu, že jste klidně přihlížela sestavení rozpočtového paskvilu.

Tři čtvrtě roku nám vláda dává navzájem si odporující příkazy. Mění je takovým tempem, že se v nich sama ztrácí. Na jakoukoliv připomínku, na poukázání na rozpor reaguje výhrůžkami a napadáním vylosovaných viníků. Jediným jejím řešením jsou další a další příkazy, zákazy, prodlužování nouzového stavu, tedy omezování našich občanských práv. A teď se nechal slyšet ministr Blatný, že nařízený zákaz vycházení vlastně neplatí. Máme se řídit vlastní úvahou, a nakupovat v otevřených obchodech.

Pravda, měl jsem určité podezření, že si z nás dělají bezbřehou srandu už po prvosenkovém mejdanu na Vyšehradě. Ale COŽE? Ministr vlády nabádá k nedodržování závazných pravidel? Vyzývá nás k použití vlastního rozumu?

Pane Blatný, mám pro vás dobrou radu – važte lépe svá slova. Mohlo by se stát, že občané ztratí trpělivost a svůj rozum použijí. Mohlo by pak dojít i k obnovení místně oblíbených lidových zvyklostí jako je vrh úředníka oknem. Ne, že bych někomu něco zlého přál, ale ta vaše banda neumětelů a neschopů si nic jiného nezaslouží.

A protože nemáme v čele státu státníka, jako je paní Merkel, a tvor stojící v čele našeho státu umí jen urážet anebo alibisticky kvičet, zkusím vás oslovit já, milí čtenáři. Ignorujte naši vládu, je k ničemu, nepomůže nám nikomu. Spoléhejte proto prosím každý sám na sebe, opatrujte se a pomáhejte svým blízkým. Musíme to vydržet do doby, než nám bude očkování proti čínskému viru poskytnuto našimi partnery z EU. Bohužel budeme vypadat jako chudí příbuzní, jako neschopní žebráci, ale oni nám solidárně pomůžou. Budou vlastně muset, jinak bychom ohrožovali jejich bezpečnost coby rezervoár čínského viru, jako zdroj dalších vln pandemií v Evropě. Musíme také vydržet do voleb, tedy ještě dalšího tři čtvrtě roku.

Pak vystavíme účet profikorupčnímu hnutí ANO a začneme po něm uklízet. A bude to dlouhý, namáhavý a bolavý úklid. Žádnou pohodu vám neslibuji.

Já vám nelžu, nejsem totiž Babiš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *