O(s/bz)ina v rozhlase

Dne 21. ledna 2022 začne druhé funkční období generálnímu řediteli Českého rozhlasu René Zavoralovi. Přes nepopiratelné zásluhy by se na jeho ředitelování daly najít poskvrny.

A včera přidal kakaovou skvrnu velikosti… no, jen mexický tolar to nebude, i když barva by odpovídala. Jana Pokorného, ředitele sekce zpravodajství Českého rozhlasu 1. ledna ve funkci nahradí bývalá šéfka zpravodajství televize Prima Jitka Obzinová.

Jan Pokorný pozvedl ČR Radiožurnál na nejposlouchanější rádio a z ČR Plus vybudoval prestižní a neustále rostoucí stanici. Byl ale nahrazen, a změna byla zdůvodněna nutností úspor. Vyplývá to ze slov René Zavorala, podle kterého má J. Obzinová plnit roli krizové manažerky, významně redukující rozpočet i počty pracovních míst.

Jaký dopad může mít plánovaná redukce počtu pracovníků na prosperující firmu? Zastaví to její expanzi, následné chyby poškodí reputaci a z prosperující vlajkové lodě Českého rozhlasu je potápějící se bárka. Bárka, na jejíž práci nikdo nedá, a kterou je nutno důsledně restrukturalizovat. Čti potopit. Není právě to cílem Generálního ředitele?

Zkušená manažerka a zpravodajka Jitka Obzinová?

V Českém rozhlase v minulosti působila, také jako vedoucí domácí redakce Radiožurnálu. Jméno si udělala jako válečná zpravodajka na Balkáně v 90. letech, roku 1992 byla oceněna Novinářskou křepelkou.

Působila v České televizi, v televizi Nova, v TV Joj, na Frekvenci 1. Do širšího povědomí se nejvíce zapsala jako šéfredaktorka zpravodajství a publicistiky TV Prima. Tehdy vedla své podřízené, aby nadsazovali informace o migrační krizi a záměrně porušovali zásady objektivity a vyváženosti. Připomeňme si její slova z nahrávkyJsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání. Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní.“

Objektivita zpravodajství ji nezajímala. Slovo zpravodaj předznamenává někoho, kdo zprostředkuje zprávy. Zprávy, nikoliv názory. Ona ale nezprostředkovávala zprávy, ani nekomentovala situaci. Jitka Obzinová záměrně šířila dezinformace, a šíření dezinformací organizovala prostřednictvím svých podřízených.

Kdo se pozastavuje nad tím, že se jí nepostavili, měl by si připomenout, že se ve válečných časech na Balkáně naučila, jak rázně zatočit s opozicí.

Duchovní matka dezinformátorů

Ano, to je správný titul pro Jitku Obzinovou. Právě ona na naši oblohu vypustila chemtrails, anebo arciďábla, v čemž jí pomáhali Petr Žantovský nebo Erik Best.

Je zajímavé, jak ji dnes někteří lidé hájí, například Dalibor Balšínek, šéfredaktor Echo24 na twittru.

Pane Balšínku, těší mne že se inspirujete slovy hradního mluvšaška Jiřího. Na Jitku Obzinovou neútočí pomatená, hysterická, neosvazácká úderka, ale ti, kteří na rozdíl od vás chápou rozdíl mezi zpravodajcem a dezinformátorem. Jako skutečný zpravodajec na Primě se tehdy zachoval ten, kdo si pokyny Jitky Obzinové nahrál a vynesl je. Podlá krysa, útočící s davem, jste dnes s velkou pravděpodobností právě vy a vaši názoroví souputníci.

Má krizová manažerka krizi vyvolat?

Je to skutečným cílem jejího nasazení do veřejnoprávního rozhlasu? Nestačila doposud destrukce Rady ČR, nestačila hluboko zakopaná festovní mina Xaver?

Domnívám se, že je to jen vedlejší, byť vítaný cíl. Blíží se prezidentské volby, kterými by si svou beztrestnost rád zajistil Andrej Babiš. Každý pomocník se mu bude hodit. Každý, kdo už prokázal dostatečně pružný hřbet a ochotu sloužit. Tak jako to v prezidentských volbách roku 2013 paní Obzinová už jednou dokázala. Stručně to popsal na twittru Tomáš Drahoňovský.

Hodně toho má před sebou vláda premiéra Fialy, ač ještě nejmenovaná. Podle mého skromného soudu by měla započít radami veřejnoprávních médií a následovat jejich vedením. Jinak budou mít stále o(s/bz)inu v … však všichni víme kde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *