Piráti a důvěryhodnost?

Po volebním výprasku rozhodně nezaviněném vlastní neobratnou komunikací, což vám potvrdí každý pirát, se chystá volba nového vedení Pirátské strany. Strany, o které její zakládající člen Dalibor Záhora 10. prosince 2019 ve svém komentáři napsal: „Piráti … se snažili obrousit své některé ostré hrany a stát se především důvěryhodnou silou“.

Není na škodu vypíchnout hlavní myšlenky zmíněného komentáře. Pomalu umírající elitářská TOP 09 jako překážka na cestě bude nahrazena na politické scéně Piráty, těmito nositeli českého rovnostářství tradovaného od husitů přes TGM až k nám. Verbální agrese Jakuba Michálka je vyložena jako pochopitelná a logická asistence při řízené eutanázii Miroslava Kalouska, této žáby na prameni světlé budoucnosti pirátstva a Česka.

Voliči, jak se zdá při pohledu do dnešního parlamentu, měli jiný názor než vedení Pirátské strany. Z vlastních chyb se člověk poučí a snaží se je neopakovat. Platí to i pro Piráty?

Dosavadní vedení Pirátů svou stranu označovalo jako liberálně středovou. Jako neoprávněná kritika byly zamítány odkazy na reálně levicovou politiku Piráty vedenou. Opakovaná progresivně levicová vyjádření byla vysvětlována jako tvrzení vytržená z kontextu, či osobní názory jednotlivců bez vlivu na směřování strany. Jeden by tomu rád uvěřil...

Vyzyvatelka Ivana Bartoše, kandidátka na předsedkyni strany Jana Michailidu se na online fóru strany přihlásila k původní komunistické ideologii. Pro ni samu je dobře, že tuto „pokrokovou“ ideologii nezažila na vlastní kůži. Problematické ale je, že se ji bude snažit prosadit, bude-li zvolena předsedkyní strany. Janě Michailidu zatím nikdo nevysvětlil, že dobrý komunismus je pouze ten, který nemá žádnou moc. Po jejím získání se z něj obratem stává komunismus špatný. Tuto skutečnost už na vlastní kůži otestovali obyvatelé mnoha zemí, dokonce i té naší. Je to empiricky ověřená zákonitost a proto bychom měli udělat všechno pro to, aby u nás byl navždy jen komunismus dobrý, takže žádný.

Jana Michailidu má k úspěchu docela dobře nakročeno, získala pro sebe nominace šesti krajů. Mimo ni kandiduje Ivan Bartoš, kterého nominovaly kraje tři, senátor Lukáš Wagenknecht má nominace dvě a ostravský radní David Witosz žádnou. Což pochopitelně nic nevypovídá o výsledku volby, ale přesto to v nezúčastněném pozorovateli způsobí značný neklid.

Situaci se snažil na interním fóru vysvětlit a uklidnit exposlanec Mikuláš Ferjenčík, ale se zlou se potázal. Europoslankyně Markéta Gregorová s platem blížícím se čtvrt milionu korun měsíčně jej poslala tam, kam slunce nesvítí: „Jdi do prdele, poškodil jsi stranu mnohem víc, než kdy dokáže Janka, a na rozdíl od ní, která dobrovolnicky maká dnem i nocí na tom, aby se nám to kvůli takovým, jako jsi ty, nerozpadlo pod rukama, se jen sápeš po placených místečkách“. To dává logiku, tedy paní Gregorové. My ostatní v tom jaksi tápeme.

Zpět ke komentáři D. Záhory: nelze pominout, že tradiční české rovnostářství se ke komunismu má stejně jako poctivý ležák k vitriolu. Z dobré vůle vynechme srovnání budoucnosti TOP 09 a Pirátské strany, ale zdá se, že to obrušování ostrých hran se Pirátům příliš nevydařilo. Mají-li se Piráti někdy stát důvěryhodnou silou, vážený Dalibore Záhoro, musíte pro to všichni něco udělat. Pro začátek by jedna část vaší strany konečně měla přiznat svou levicovost. Druhá část vaší strany ať si doplní vzdělání a přestane nás tahat zpět do komunistického pekla, dokáže-li to. A všichni dohromady přestaňte prát veřejně své špinavé prádlo, hádat se na otevřeném fóru a připravovat se o zbytek pověsti a příznivců.

Piráti si v sobotu mohou vybrat ze dvou možností, buď si ponechají některé své hlasité členy a veřejné rodinné zabíjačky, nebo zbytek svých voličů. V případě zvolení Jany Michailidu jim reálně hrozí i odchod členů strany. A co můžeme čekat od pirátské sobotní veselice? To zatím neví ani sami piráti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *