Prezident nebo bumerang?

Sněmovní volby ukázaly, jak rozdělená je naše společnost. Nenalhávejme si, že ji rozdělil Zeman anebo Babiš. Oni jen dokázali oslovit tu část našich spoluobčanů, která nebyla, není a ani nebude spokojena s vývojem situace vyhovujícím nám, obdivovatelům Václava Havla a voličům obou demokratických koalic.

Oba byli zvoleni hlasy svých obdivovatelů, a ať je z politické scény odvane příroda, rozsudky anebo čas, najde si jejich elektorát někoho jiného podle svého nevkusu. Máme vůbec nějaké východisko?

Souvislosti? Zajisté pouze náhodné!

Shrňme si krátce situaci. Vláda je plná chaotických zavíračů a uvolňovačů neplnících programové prohlášení. Přiznejme jim, že zuby nehty udržují tok dotací do holdingu a maří vyšetřování majitele profikorupčního hnutí. Novou vládu nemá kdo jmenovat, protože prezident železného zdraví s prostatou jak panic si po třech letech strávených v pyžámku a 46 dnech v ÚVN hraje v sanitce na bumerang.

Ministerský insomnik neměl čas bránit vlakovým neštěstím ani zajistit dohled nad dodavateli energií. Kvůli krachu BOHEMIA ENERGY a dalších menších firem se téměř půldruha milionu jejich odběratelů dostalo na pokraj finanční katastrofy. Povzbudivé, zvláště když si uvědomíme, že počet lidí s exekucemi se blíží milionu už dnes. Pro bližší představu se jedná přibližně o celý Ústecký kraj. Exekuční řád přitom vstoupil v platnost teprve před dvaceti lety, za vlády tehdejšího premiéra Miloše Zemana.

Je to jen náhoda, nebo tehdy geniálně zabil dvě mouchy jednou ranou? Vytvořil si Miloš Zeman voličskou základnu a zároveň pevný základ svých podporovatelů, tedy exekutorů a obchodníků s chudobou? Určitě je to jen náhoda, že to byli jeho nejdůležitější sponzoři při prezidentských volbách! Namátkou můžeme jmenovat firmu Car Servis Group s majitelem Markem Zurianem; René Guckého, bývalého předsedu Asociace majitelů a provozovatelů ubytoven a projektového manažera společnosti Lukray service; vsetínského exekutora Františka Gajdoše anebo celou skvadru výtečníků spjatých s Vratislavem Mynářem a vymáháním pohledávek pražského dopravního podniku.

A když už se podařilo prosadit milostivé léto, postaví se na zadní VZP kvůli šestnácti milionům korun a 230 tisíc nešťastníků bude pro neodpuštěné penále zřejmě nadále v pasti exekutorů.

Nehleďme na kmány, ale na pány!

Rozpočet prezidentské kanceláře bez ohledu na finanční rozvrat způsobený vládou Andreje Babiše neustále bobtná. Tiskový mluvčí přitom s tiskem nemluví, kancelář prezidenta republiky neúřaduje, Miloš Balák nevede Lesní správu Lány ale tráví čas na lavici obžalovaných. A prezident sám sobě naordinoval pyžámkové dny.

Špičkovým odborníkům z ÚVN se zdařilo zlepšit zdravotní stav Miloše Zemana. A včera pro něj byla, zřejmě v rámci úspor, zřízena speciální LánDNka, ačkoliv se od tohoto kroku nepřímo distancovala i ÚVN – zde. Plnou zodpovědnost za poskytování zdravotní péče prezidentovi převzala společnost SENIOR HOME GROUP s.r.o., člen skupiny Penta Hospitals CZ. Na nepříliš dlouhou dobu, vrátila jej jako shnilé jablko zpět. Sanity, zdravotníci, ochranka, vojáci – ti všichni tancují okolo osoby, která je prý schopná vykonávat funkci prezidenta.

V ÚVN musela být každá návštěva u prezidenta očkovaná, testovaná, nebo prodělat covid. Ale v Lánech byl zachycen hraniční test u zaměstnankyně prezidentské kanceláře, která byla s prezidentem v kontaktu už dříve. Testy byly pozitivní u ní, i u prezidenta.

Skutečně nedůvěřujeme ÚVN, anebo připadá v úvahu i jiná varianta? Co třeba léčba některý prezidentovým oblíbeným životabudičem? Přiznejme, že lépe by zněl odchod s covidem, než s cirhózou.

Jásot nad zmrtvýchvstáním Zemana

Abychom si rozuměli, nikdo mu nepřeje nic zlého. Ale ledva se Miloši Zemanovi v ÚVN vrátila schopnost mluvit, začal s vypouštěním jedů, kterými se z naší společnosti snaží vykouřit etiku i etiketu. Je zlepšení zdravotního stavu Miloše Zemana opravdu tak dobrou zprávou? Pro Zemana manžela a otce zajisté. Ale pro Zemana prezidenta? Respektive pro občany pod prezidentem Zemanem? S jistotou ne. On sice slíbil jmenování nové vlády, ale což se dá věřit slovům opakovaně soudně uznaného lháře? A nezapomínejme na jím použitou větu: Zeit gewonnen, alles gewonnen. O čas hraje především Zemanova kamarila, každý den, kdy je Zeman prezidentem, se jim bohatě vyplatí. Ale svoji hru o čas hraje i Mlha osobně. Jak dlouhý pobyt na lůžku jej ještě čeká? Budou to týdny, měsíce? Jak dlouho bude odkládat jmenování vlády kličkováním, nebo odkazy na svůj zdravotní stav? V době kovidové bylo včera pozdě, nová vláda už měla převzít otěže země!

Odkládá se opět slíbené jmenování Petra Fialy, po kterém mělo dojít k pohovorům s budoucími ministry? Ovčáček slíbí, hygienička zarazí. Na Zemanovu snahu oslabit, poškodit, možná i rozštěpit vládní koalici nesmíme zapomenout. Pevná vláda se silným premiérem v čele by byla velkou překážkou jeho osobním ambicím a cílům. S vládou slabou by zacházel jako s hadrem, což nám už předvedl s vládou současnou.

Článek 66 měl být aktivován

Bez aktivace článku 66 totiž nemá koalice na Zemana páku, k ústavní žalobě jí chybí 12 hlasů. SPD ani ANO nemají sebemenší důvod pomáhat, protože čím hůře, tím pro ně lépe. Aktivace článku 66 proběhnout měla, o tom není sporu. Lidsky lze chápat nechuť k jeho použití s odvoláním na zlepšení zdravotního stavu prezidenta.

Ale dnes, při nově vyhlášeném nouzovém stavu? Při páté vlně čínského viru, kterou vláda Andreje Babiše nechá eskalovat stejně jako všechny předchozí vlny s tupým opakováním stále stejných chyb? Při hospodářských potížích občanů, firem, celých hospodářských odvětví i státního rozpočtu? Skutečně jde o nebezpečí z prodlení.

Není nač čekat, Zeman se k abdikaci nechystá. Jeho nová role bumerangu v sanitce slouží jen k získání času pro něj, jeho nohsledy a Babišovu vládu. Škodí ale celé zemi a všem občanům, ať volili kohokoliv. Článek 66 měl být aktivován, a aktivován být musí! Jiná cesta není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *