Zeman je lhář a žvanil, po kterém zbyde jen puch a podezření z vlastizrady

Máme nového premiéra, budeme mít novou vládu. Petra Fialu už jmenoval prezident Miloš Zeman, svou ochrankou opakovaně parkovaný v nepovedeném teráriu. Designovanému premiérovi popřál hodně štěstí, úspěchů a pocitu z dobře vykonané práce, vypustil jedovatou slinu na politické komentátory a své odpůrce a přidal radu zkušeného politika „Vážený pane premiére, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem. Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky. Řídil jsme se při tom dvěma zásadami – vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce”.

Pěkná slova. Zvažme ale, zda je možno si vážit jejich původce. Nechme stranou dlouhodobé nedůstojné zapírání zdravotních komplikací, stejně jako nedávný kmitavý pohyb mezi ÚVN a Lány. Vezměme to, jak se lidově říká, z gruntu. Tedy od začátku.

Na počátku všeho bylo lživé slovo

Jinak to Miloš Zeman ani neumí. Na Letnou dne 25. listopadu 1989 byl tento docela neznámý prognostik pozván Michalem Horáčkem, aby krátce promluvil.

Pravdivě zkritizoval důsledky komunistického panování. Uvedl nefunkční hospodářství, krachující ekonomiku, zdravotnictví i školství, zmínil špatný stav životního prostředí. Naprosto bezostyšně ale fabuloval v části projevu srovnávající Československo s rozvojovými zeměmi. Vymyslel si, že v počtu vysokoškoláků jsme na 49. místě a předstihuje nás i Nepál, nebo že v technickém rozvoji jsme na úrovni Alžírska a Peru, hluboko pod Portugalskem. Přiznejme mu ale, že už tenkrát své lži pronášel přesvědčivě, plynule a spatra, a uměl je zpestřit nějakým tím bonmotkem.

Byla to jediná akce, kterou se podílel na Sametové revoluci, na čemž se shodují přímí účastníci a zakladatelé Občanského fóra. Tuto svou aktivitu ovšem dokázal později naprosto dehonestovat tvrzením, že demonstrace nemají smysl a tlaku ulice se neustupuje. Protizemanovské demonstranty odsoudil a označil jako „chudáčky, co se potřebují vyřádit“.

V rámci prezidentské kampaně roku 2018 Zeman tvrdil, že nezná svého protikandidáta Michala Horáčka. Zapřel toho, kdo jej jako první postavil před masy, protože se mu to právě hodilo.

Zeman po dehibernaci ukázal zuby

A to vypuštěním signálu o Lipavském. Co bude následovat? Během zbývajících pohovorů bude Zeman a jeho okolí pilně vypouštět kouřové signály. A následně slavnostně oznámí, že vlak nejede přes Lipavského, možná i přes někoho dalšího. Řeči o dodržování Ústavy mu nebudou stát ani za nevysypaný popelníček. Bude mu naprosto lhostejné, že on sám v červenci 1998 řekl „Pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s článkem 68 Ústavy.“

Designovaný premiér Petr Fiala buď bude stát za svou vládou a podá kompetenční žalobu k ÚS, nebo zkusí dočasně převzít sporné křeslo a kompetenční žalobu podat až po jmenování vlády. Zeman se ale tak snadno do kouta zahnat nedá, a milerád poskytne Fialovi dostatek času na výběr nového, jemu vyhovujícího kandidáta. Jestliže se mu Fiala podrobí, má jej Ježidědek na lopatě, jak to od začátku chtěl. Fialovu slušnost, jak je jeho zvykem, posoudil jako slabost v okamžiku své revitalizace.

A tak dnes už nemá Petr Fiala úhybný manévr, ačkoliv teoreticky má ještě dvě možnosti. Může jít do sporu a nenechat vládu jmenovat, jestliže nebude ve složení, ve kterém ji sestavil. Bez ohledu na většinu v Poslanecké sněmovně prezident jmenuje svou vládu, stejně jako to už udělal u vlády Jiřího Rusnoka. Fialu i všechny strany vládní koalice prožene mediální divize holdingu i dezinfo média záplavou článků o jejich neschopnosti a neochotě přijmout vládu. Než rozhodne Ústavní soud, bude dál vládnout někdo ochotný jít na ruku Babišovi, Zemanovi, Kremlu a Pekingu. Na ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP09 a Pirátech nezůstane nit suchá a prohrají nám vyhrané volby.

Co přinesou další jednání premiéra s prezidentem? Jednání poctivého a přímého člověka se zavilým lhářem jsou dnes sice potřebná, ale namáhavá a bez reálného výsledku. Nezbývá, než se modlit a doufat v impeachment. Očekává snad ale někdo reálně, že se podaří přesvědčit dostatek svědků Babišových?

Při té představě Fiala státotvorně vymění kravatu a předloží přijatelného kandidáta. Vláda časem pokorně zaujme své místo u boudy na řetězu, který jí bude Zeman podle své libosti zkracovat. Opravdu jsme to chtěli? Opravdu jsme tento vývoj po vyhraných volbách očekávali?

Co čeká Miloše Zemana?

Po opakovaném vítězství ve volbách prohlásil Miloš Zeman, že už jej v politice nečeká žádná porážka.

Byla to nepravda, což je jeho zvykem. Po kauze Vrbětice došlo k rozpuštění ruského zpravodajského centra na velvyslanectví Ruské republiky. Přes Zemanovu snahu BIS dokázala kauzu vyšetřit, a vláda stopla dostavbu JE Dukovany, ačkoliv tendr byl vypsán na míru Rusům. Stát se omluvil za Zemanovi lži o Peroutkovi po definitivně uzavřeném soudním procesu.

Po jeho dehibernaci jej ale do sedla vrátila vítězná koalice neaplikací článku 66. Pečlivě a nepřetržitě jej hlídá sedm ošetřovatelek, s porušením životosprávy nelze kalkulovat. S panem prezidentem se tedy musí počítat, je ve formě. Opět může porušovat ústavu a vychylovat běh veřejných věcí ve prospěch východních despocií, což snaživě konal celé své funkční období.

Proto potřebuje mít své lidi zejména na spravedlnosti a zahraničí. Dále se snaží, aby klesla voličská podpora stranám demokratické koalice. Svou poddajností, maskovanou za slušnost, tomu nominanti na vládní křesla jen napomáhají.

Jde na to svou oblíbenou cestou, podle mota divide et impera. Své příznivce nejsnáze poštve proti pirátům, těm podezřelým osobám holdujícím drogám. Považte, vždyť oni si ani nejsou schopní pořídit ryze českou, poctivou prezidentskou nemoc. Nebo jste už někdo viděl piráta s cirhózou s totálním selháním jaterních funkcí, břišní vodnatostí (ascites) a poruchami funkcí mozku? Kdo bude ve vládní koalici dalším cílem Zemanových útoků? TOP09, nebo si vylosuje KDU-ČSL? A po dvou malých stranách zatroubí k závěrečnému útoku. Koalice či opoziční smlouva ANO, ODS a STAN pod kuratelou hradu, to je to, oč se hraje. Jednoznačně to lze odvodit z výroků a dlouhodobých náznaků jednání (či nejednání) Zembišů.

Můžeme si vážit Miloše Zemana? Parafrázováním jeho slov dojdeme k tomu, že v životě dokázal lhát a žvanit, a místo viditelné práce po něm zůstane pouhý puch podezření z vlastizrady. Doufejme, se mu nepodaří do toho dusna ještě hloub ponořit celou naši zemi.

Nemá to v rukou jen Petr Fiala, ale my všichni. Nelze už mlčet a pouze přihlížet.

Jedna odpověď na “Zeman je lhář a žvanil, po kterém zbyde jen puch a podezření z vlastizrady”

  1. Doufám, že Váš článek mnoha lidem otevřel oči a nastínil nejpravdepodobnejsi následující vývoj situace, spojené se jmenováním nové vlády. Zloclovek Zeman, je schopen i přes svou neschopnost, vytvořit s pomocí svých poskoků takové dusno, že otráví slušnou část tohoto národa. Tomuto člověku o blaho národa vůbec nejde, chce pouze rozestvavat a škodit. A proto: Do ulic!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *