1. týden

Na twittru jsem loni začal zveřejňovat každodenní dobrou zprávu. Těch špatných se na nás valí tolik, že jsem to zkusil trošku vyvážit. Někdy nebylo lehké najít cokoliv pozitivního, jindy jsem se těžko rozhodoval co upřednostnit. 

Pokračuji v této činnosti, ale budu po týdnech komentovat svůj výběr dobrých zpráv. Nebyl vždy pochopen, občas byl i zkritizován. Někdy oprávněně, někdy se jen můj úmysl ztratil ve 280 znacích. Dnes začínám s prvními třemi dny tohoto roku.

1. leden 2021

1. dobrázpráva tohoto roku: Silvestr proběhl po celé zemi neobyčejně klidně. Nespoléháme na neschopnou vládu, ale jen sami na sebe. To je dobrý začátek roku, který nám dává naději do nadcházejících voleb. 

Mnoho voličů ignorovalo varovné informace o zakladateli profikorupčního hnutí ANO. Dali mu svůj hlas na základě jeho protikorupční rétoriky a falešného pocitu, že jako milionář už nebude mít potřebu si přikrádat ze státní kasy. Pravicové voliče od něj postupně odrazuje jeho politická praxe. Monolit voličů Andreje Babiše poškodila až jeho neschopnost zvládnout čínský vir. Důkazem této, alespoň částečné ztráty důvěry v Andreje Babiše, a začínajícího návratu samostatného uvažování u našich obyvatel je právě nebývale klidný průběh poslední noci roku, jindy tak bujaře prožité. 

2. leden 2021

2. #dobrázpráva tohoto roku: Díky  @AndrejBabis jsme světoví! Jsme jediná země, ve které se projevy premiéra staly předmětem dipl. práce. Bc. Vít Benešovský sepsal podle jeho projevů „Vývoj češtiny AB“. Další práce podle interpelací bude zřejmě „Praslovanština v praxi“. 

Mnoho diplomových prací už bylo věnováno kvalitním politikům a slavným státníkům, stejně jako různým zrůdám v čelech států. Ale nevím o žádné práci, která by se čistě lingvisticky věnovala oficiálním projevům kteréhokoliv jiného politika, než toho chaotického stbáckého donašeče v čele vlády české republiky. Jeho katastrofické působení v hospodářství i v politice, spolu s dopadem jeho kroků na naši zemi se časem stane podkladem pro práce mnoha generací politologů. Provedený rozbor jím užívaného jazyka ale dokonale ilustruje nechtěnou satiričnost Andreje Babiše, který se stává parodií sama sebe. 

3. leden 2021

3. #dobrázpráva tohoto roku: Norská DNV GL odmítla certifikovat Nord Stream 2. Snaha Kremlu rozštěpit Evropu přes proplacené úplatky nevychází. Na exportu surovin je přitom Rusko životně závislé. Očekávejme ofenzívu v hybridní válce. Kolik nemocnic a úřadů hackne Kreml tentokrát? 

Přes opakované proklamace je Rusko trvale neschopné se hospodářsky prosadit jinak než exportem surovin a zbraní. Od nástupu Putina do Kremlu se snaží opanovat celý prostor, který už kdysi ruský agresor obsadil. Přímá vojenská agrese dnes není možná, proto se Moskalé uchylují k tvorbě pseudostátních struktur (Donbas, Podněstří aj.), dále k informační válce s celým civilizovaným světem (nezanedbatelným bojištěm je i ČR), ke kybernetickým útokům na úřady a infrastrukturu zejména zemí EU a NATO a v neposlední řadě tvoří páté kolony v Itálii, Rakousku, Francii, i u nás v Lánech. Finanční prostředky na tyto aktivity poskytuje většinově export surovin. Není v našem zájmu, aby současné Rusko výrazně zvětšilo své příjmy. Navyšování životní úrovně zkrachovalého pumpaře a dalších obskurních existencí okolo Miloše Zemana není naší státní prioritou. Nejsme ale jedinou zemí, jejíž vrcholní představitelé jsou pro svůj osobní prospěch ochotní poškodit svou vlast. Gerhard Schröder se stal předsedou dozorčí rady konsorcia pro výstavbu plynovodu. Nejen on se v Německu snaží nevybíravým politickým nátlakem dokončit Nord Stream 2. Zvýšení surovinové závislosti na Rusku je primárně strategickým ohrožením Německa a jeho okolí, sekundárně umožňuje Moskvě vydírat Polsko i Ukrajinu. 

Necertifikovaný plynovod znamená další komplikace, prakticky nemožnost jej dokončit a provozovat. Znamená to i podvázání státního rozpočtu, ale Rusko bude přesto eskalovat operace své hybridní války. Kyberútoky na zdravotnická zařízení plně vytížená kovidem nás budou bolet nejvíc. Proto je můžeme s jistotou očekávat. Dobré je na tom jediné. Máme možnost se připravit. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *